Gebruik public cloud in Nederland slaat aan

Gebruik public cloud in Nederland slaat aan
Onderzoeksbureau METISfiles heeft berekend dat Nederlandse bedrijven dit jaar aanzienlijk meer gebruik zijn gaan maken van cloud computing. Het gebruik van gedeelde servervoorzieningen en andere vormen van cloud computing nam toe omdat bedrijven sneller aan de interne vraag kunnen voldoen en er alleen betaald hoeft te worden naar gebruik.

METISfiles stelt dat Nederlandse organisaties dit jaar 959 miljoen euro gespendeerd hebben aan het gebruik van public cloud computing. Een jaar terug werd met dit soort diensten nog maar 324 miljoen euro omgezet. Dat betekent een stijging van 41 procent in de vraag. Ook in software die via internet afgenomen wordt zit in Nederland inmiddels muziek. Dit jaar is er met dit soort diensten naar schatting 222 miljoen euro omgezet in Nederland. Dat zal tot 2015 doorgroeien met zo'n 30 procent tot een jaaromzet van 603 miljoen euro. Ook andere vormen van cloud computing zoals infrastructuurdiensten zoals it-infastructuur in de vorm van Iaas of Paas-diensten zullen de komende jaren doorbreken in Nederland meent METISfiles. IaaS groeit door van een omzet van 79 miljoen euro dit jaar naar 238 miljoen euro in 2015. De inkomsten uit beheerde serverplatformen zal stijgen van 23 miljoen euro dit jaar naar 118 miljoen euro in 2015.

Bewezen voordelen
Belangrijkste redenen voor Nederlandse bedrijven om meer te doen met public cloudvoorzieningen is een snellere invulling van de vraag, beter inzicht kunnen geven in de prijsstelling van een dienst. Daarnaast worden schaalbaarheid en een grotere wendbaarheid als belangrijke redenen genoemd. De voornaamste hindernissen zijn op dit moment zorgen rond de beveiliging en compliance. Daarnaast wordt het aanbod van leveranciers nogal eens als onvolwassen bestempeld en is er nog te weinig keuzevrijheid. Ook laten aanbieders issues rond de koppeling van public cloud diensten met legacy IT volledig liggen.