Forse stijging claims illegale software

Bedrijven die hun netwerk niet actief scannen op software zonder licenties zijn vogelvrij in de huidige Nederlandse rechtspraktijk. De Business Software Alliance (BSA), een lobbygroep van softwarebedrijven die piraterij bestrijdt, meldt juichend dat het boetegeld dat zij vorig jaar in Nederland wisten op te halen met claims rond illegaal gebruik van software fors gestegen is.


Dit claimbedrag dat Nederlandse organisaties betaald hebben omdat er in hun ongelicentieerde software in Nederland is in 2012 met 56 procent gestegen ten opzichte van 2011. De schadeclaims kwamen in 2012 in totaal uit op 3,2 miljoen euro, terwijl dit in 2011 nog 2 miljoen euro was. De BSA stelt dat Nederlandse bedrijven de hoogste boetes betalen voor het gebruik van ongelicentieerde software van alle landen in de Emea-regio in 2012. In de claimsom zijn advocatenkosten overigens niet meegenomen. Dat kost ook een lieve duit.

De BSA stelt dat de bedrijven waar ze via de rechter met succes een claim afdwingen lang niet altijd opzettelijk illegale software gebruiken. De Nederlandse rechter is toch onverbiddelijk in dit soort gevallen: gebruik van illegale software wordt als schending van het intellectueel eigendomsrecht gezien waaraan forse schadeclaims hangen. De BSA houdt het niet op de relatief strenge handhaving van het auteursrecht, maar suggereert dat er in Nederland opzettelijk relatief veel illegale software gebruikt zou worden. “Het is alarmerend om te zien dat het gebruik van ongelicentieerde software bedrijven in Nederland meer kost dan in elk ander land in de Emea-regio”, zegt Julian Swan, director of compliance marketing BSA Emea. “Dit zou een indicatie kunnen zijn van een bovengemiddeld gebruik van ongelicentieerde software in Nederland.”

Wie zijn bedrijfsnetwerk niet actief scant op software waarvan de licenties niet netjes betaald zijn, is het haasje. De BSA haalt het voorbeeld van een Nederlands bedrijf aan dat vorig jaar maar liefst een claim van ruim 4 ton euro aan zijn broek kreeg omdat er illegale software aanwezig was op het netwerk. De BSA raadt bedrijven dan ook aan om meer energie te steken in het beheer van software, het zogenaamde software asset management. En dan nog even een preek van de BSA dat het licentiegeld niet een investering is die je om niet over de balk smijt: “bedrijven moeten software meer gaan zien als een strategisch bedrijfsmiddel dat ze helpt producten te ontwikkelen, diensten te leveren, interne werkzaamheden uit te voeren en zaken te doen”, aldus Swan. Nederlandse organisaties wees vooral gewaarschuwd: de jacht is geopend en dankzij de Nederlandse rechter schiet de BSA raak!