Softwarelicentiemodellen en de juiste aantallen

Softwarelicentiemodellen en de juiste aantallen

Softwarelicentiemodellen zijn vaak complex en moeilijk te doorgronden.  Veranderingen in de licentieregels zijn er met enige regelmaat. De interpretatie van die regels is divers.  Kortom het is een complex systeem met meerdere parameters.  Organisaties blijven worstelen met het begrip contractvoorwaarden, licentieprogramma's, aansluiting op het businessmodel van de organisatie en de veranderingen bij de softwareleveranciers door zaken als userbased, device based, Cloud en vitrualisatie.  Leveranciers met ingewikkelde licentiemodellen zijn onder andere: SAP, IBM, AdobeMicrosoft, Oracle en Symantec.Rechten als:  secundaire gebruiksrechten, upgrade- en downgrade, herinstallatie rechten zijn divers verschillen per vendor. Rechten  veranderen in de loop van de contractlooptijd.  Tel daarbij de complexiteit van de naamgevingsconventies geassocieerd met de software en de moeilijkheid van het correleren van de licentierechten aan de software-installaties.  Kortom een waar oerwoud.

Organisaties moeten complexe software waar de kosten zijn verbonden aan geavanceerde licentie-metrics, als het aantal werknemers, servers, processoren administreren en beheren en periodieke rapportage doorgeven aan de softwareleverancier met of zonder hulp van een tussenkomende partij.

Bedrijven die niet standaard voorwaarden onderhandeld hebben merken dat deze gegevens zullen worden herkend  en dat er aangepaste informatie bijgehouden dient te worden. Deze nietstandaard voorwaarden worden tevens beïnvloed door de marktvolwassenheidsfase waarin  een softwareleverancier zich bevind en de competitieve druk in de markt.  Als een softwareleverancier een andere softwareleverancier overneemt wordt het nog moeilijker om oude en nieuwe productnamen correleren aan contracten en versies.Het correleren van licentierechten met de geïnstalleerde software is geen gemakkelijke taak voor een organisatie. Het bijhouden van de contracten en de afloopdata daarvan is veel werk.  Redelijk nieuwe licentiemodellen en leveringsvormen als Cloud maken het tijdig signaleren van contractafloopdata en gebruiksinformatie essentieel. Bij geen actie heeft dit als gevolg dat het contract automatisch verlengd is. 

Er leveranciers gespecialiseerd in software asset management software. Comsoft direct, via haar Cloud en on-premise SAM365 dienstverlening Software Asset Management services aan organisatie. Met SAM365 beschikt de klant over duidelijk en eenvoudig inzicht in de correlatie tussen  licentierechten en de geïnstalleerde software